Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Προκήρυξη της Ταξικής Πορείας για τις εξαγγελίες Γαβρόγλου και την προσχολική αγωγή

Κόντρα στις αυταπάτες και τη σύγχυση, 
κοινός αγώνας μόνιμων και συμβασιούχων για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά



Λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του 4ου μνημονίου επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -σε μια από τις γνωστές προσπάθειές της να θολώσει τα νερά και να παρουσιάσει φιλολαϊκό δήθεν πρόσωπο- εξήγγειλε την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία και τη θέσπιση της υποχρεωτικής δεκατετράχρονης εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της τριετίας.



Συγκινήθηκε δήθεν η κυβέρνηση από το πρόβλημα των οικογενειών που τα παιδιά τους μένουν εκτός δομών, την ώρα που ψηφίζει το ένα βάρβαρο μέτρο μετά το άλλο! Και εμφανίζει ως λύση τη θεσμική διευθέτηση του ζητήματος. Τόσο απλά!

Αυτό ήταν όμως μέχρι σήμερα το πρόβλημα ή μήπως ο ανεπαρκής αριθμός δομών και οι μηδενικές προσλήψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν; Και τελικά, τι πραγματικά θα επιφέρει το συγκεκριμένο μέτρο εάν εφαρμοστεί;


Καταρχήν, αυτό που αναμένεται είναι οι απολύσεις μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων από τους δήμους. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η εμπειρία που έχουμε από το 2010-2011 με την υποχρεωτική ένταξη των νηπίων (5-6 ετών) στα νηπιαγωγεία, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοτικών παιδικών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων, με τις αντίστοιχες φυσικά απολύσεις εργαζομένων.

Απόδειξη αποτελεί και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η οποία προβλέπει την απόλυση 15.000 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στους δήμους. Έχουν το θράσος, μάλιστα, κρίνοντας παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεών τους, να ζητούν πίσω τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, ουσιαστικά προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν ώστε να αποδεχτούν ανώδυνα την απόλυσή τους και την ένταξή τους στην ανεργία.

Επιπλέον, τα παιδιά θα στοιβαχτούν στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια σχολεία, μιας και δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν νέες δημόσιες δομές ή να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, γεγονός που θα εξαναγκάσει μεγάλη μερίδα των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών παιδικών σταθμών και συνολικά των δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα. Κατεύθυνση στην οποία τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες, έχουν δεσμευτεί προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, και η οποία πρέπει να υλοποιηθεί έως το 2020.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ανάγκη του λαού και το δίκαιο αίτημα για δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, ως πρόσχημα για να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της για ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. Και, επιπλέον, το χρησιμοποιεί και ως όχημα για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, αλλά και για να σπείρει αντιθέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων συμβάλλει και η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ η οποία, από τη μία, έσπευσε να συμπαραταχθεί με την ΚΕΔΕ (το μακρύ χέρι της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους) ενώ, από την άλλη, φτάνει στο σημείο να υπερασπίζεται το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, παρουσιάζοντάς το ως παιδαγωγικό παράδεισο, σε ανοιχτή επιστολή της προς τους γονείς! Την ίδια ώρα εξαγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς να έχουν προηγηθεί γενικές συνελεύσεις, και με πλαίσιο που διασπά τους εργαζόμενους αντί να τους ενώνει (άλλη μέρα οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και άλλη μέρα οι συμβασιούχοι).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είναι φανερή η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης, τόσο για μας, όσο και για το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα μας. Είναι το μαύρο μέλλον του εργασιακού μεσαίωνα που μας έχουν επιβάλει: οι μαζικές απολύσεις, η ανακύκλωση της ανεργίας, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες και ο εκφοβισμός των εργαζομένων, καθώς και η προσπάθεια διαχωρισμού τους, προκειμένου να μην μπορέσουν ενιαία και συλλογικά να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αντίπαλος βρίσκεται στο πρόσωπο των υπόλοιπων εργαζομένων ή στο πρόσωπο των γονιών που στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας,

Ας μην πιστέψουμε, λοιπόν, στις αυταπάτες και τη σύγχυση που προσπαθεί να σπείρει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Κόντρα στη δική τους επιδίωξη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουμε μαζικά το παρών στην 48ωρη απεργία στις 22-23 Μάη, να μπούμε με αποφασιστικότητα στον αγώνα μας και, από κοινού, μόνιμοι και συμβασιούχοι στους δήμους, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους.
Καμία συγχώνευση και κλείσιμο δημόσιων δομών.
Δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, χωρίς προϋποθέσεις.
Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας μας.
Όχι στην ανακύκλωση των εργαζομένων.
Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. 


http://taxikiporeia.blogspot.gr/2017/05/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου