Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ ενάντια στην καύση σκουπιδιών


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ SRF/RDF!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!


Εργάτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, δημοκρατικέ λαέ

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Θεσσαλίας αδειοδότησαν την καύση σκουπιδιών έως και 200.000 τόνων το χρόνο από την ΑΓΕΤ/Lafarge, η οποία ήδη ξεκίνησε να καίει! Σύμμαχος τους και ο δήμος Βόλου όπου όχι μόνο στήριξε, αλλά αποφάσισε τον Οκτώβρη και τη δημιουργία εργοστασίου που θα μετατρέπει σκουπίδια σε μορφή SRF προκειμένου να προμηθεύει την ΑΓΕΤ.

Τα SRF/RDF που θα καίει η ΑΓΕΤ σαν φτηνό καύσιμο για την παραγωγή τσιμέντου, δεν είναι τίποτα παραπάνω από σκουπίδια αποτελούμενα από πλαστικά, χαρτόνια, βαρέα μέταλλα, απόβλητα κ.α., η καύση των οποίων θα παράγει φουράνια, διοξίνες κι ένα σωρό άλλες καρκινογόνες ουσίες. Ακόμα και εταιρείες που κατασκευάζουν ειδικούς κλιβάνους που προορίζονται για την καύση σκουπιδιών, αποτρέπουν τη χρήση τους σε κοντινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές εξαιτίας των καρκινογόνων αερίων που αναπόφευκτα παράγονται! Ο όγκος δε των αποβλήτων που προβλέπεται να καίγονται στο Βόλο είναι τρομακτικός. Αγγίζει το 1/6 σχεδόν του όγκου των αποβλήτων που καίγεται συνολικά στις χώρες της ΕΕ! Και σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στη χώρα μπορούν να καίγονται 480.000 τόνοι RDF/SRF το χρόνο, από τους οποίους τους 410.000 τόνους σχεδιάζουν να τους καίνε στο Βόλο!


Γίνεται πλέον αντιληπτό πως αντιμετωπίζουμε έναν πλήρως καταστροφικό για το περιβάλλον, σχεδιασμό της Lafarge με την άδεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , της ΕΕ, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Βόλου που επιτρέπει την καύση σκουπιδιών τα τελευταία χρόνια.

Η γαλλική Lafarge, αυτή που έκλεισε τα Τσιμέντα Χαλκίδας, αυτή που απολύει εργαζόμενους και τους αντικαθιστά με εργολαβικούς με μεροκάματα πείνας και ελαστικά ωράρια, δεν δικαιούται να επικαλείται ότι προστατεύει θέσεις εργασίας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις μηνύσεις από πλευράς δήμου, σε βάρος μελών της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην καύση, από τη μια δείχνει πως δε θα αποδεχθούν αντιδράσεις απέναντι στα σχέδιά τους ενώ από την άλλη, στηριζόμενοι στην πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, οχυρώνονται απέναντι στο φόβο του εχθρού-λαού.

Αυτή είναι λοιπόν, η ανάπτυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Η πλήρης στοίχιση στις επιλογές του κεφαλαίου. Η «αξιοποίηση» κάθε σπιθαμής γης, του νερού και του αέρα για την ικανοποίηση των αδηφάγων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών. Που φυσικά δε γίνονται με γνώμονα το λαό ή το περιβάλλον, αλλά την αχαλίνωτη κερδοφορία τους.

Για αυτό και οι όποιες προτάσεις περί διαχείρισης των σκουπιδιών (πχ διαλογή στην πηγή) ή ανεύρεσης άλλου τύπου φτηνής ενέργειας (πχ φυσικό αέριο), όσο κι αν στηρίζονται σε τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες ενάντια στην καύση, δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση από τη Lafarge. Δε θα σταματήσουν να μας δηλητηριάζουν, αν δεν τους σταματήσουμε με οργανωμένη αντίσταση από την πλευρά του λαού.

Δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού, μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης. Όσοι προωθούν τέτοιου είδους απόψεις ή δεν μπορούν να αντιληφθούν το πώς λειτουργεί, πώς κινείται ο καπιταλισμός ή εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα αντιδιαμετρικά αντίθετα με αυτά του λαού μας. Και είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, ο παρονομαστής είναι κοινός. Αποτελούν απόψεις που βάζουν ανάχωμα στην προσπάθεια οικοδόμησης λαϊκού κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης για την αναχαίτιση πτυχών αλλά και συνολικά της επίθεσης. Οι σχεδιασμοί του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, είναι πλήρως εχθρικοί απέναντι στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον και δεν εξορθολογίζονται. Ανατρέπονται!

Εργάτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, δημοκρατικέ λαέ

Κανένας σωτήρας, κανένας εκπρόσωπος δε θα διασφαλίσει τα δίκια μας. Μοναδική διέξοδο αποτελούν οι οργανωμένοι αγώνες μας. Η δημιουργία εστιών αντίστασης σε κάθε χώρο όπου ζει, δουλεύει και σπουδάζει η νεολαία και ο λαός μας. Για να σταματήσουμε τα σχέδια καύσης σκουπιδιών και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σε ένα περιβάλλον που δε θα καταστρέφει την υγεία του λαού και των παιδιών μας.


  • Όχι στην καύση σκουπιδιών
  • Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ιμπεριαλιστών
  • Αντίσταση – Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου